Dörrar / Flerbostadshus / Fönster / Glasfasader / Skjutdörrar
28
Längs den halländska kusten, bland fårhagar och böljande ängar i ett stilla naturreservat, ligger Villa B. Stilren design och noggrant utvalda material utmärker huset med vidunderlig utsikt över havet.
– Detta är en unik plats bland strandängar där havet är nära. För att huset ska smälta in harmoniskt i den omgivande naturen, trots sin imponerande storlek på 670 kvadratmeter, har huset gestaltats i en H-formad struktur i ett plan. Denna form skapar två idealiska uteplatser: en med utsikt över havet och en som vetter mot inlandet, säger arkitekten Tomas Stringdahl.
Med vädrets skriftningar och havets ständiga variationer – ibland vilt och stormande, ibland helt stilla – är uteplatserna omsorgsfullt utformade för att erbjuda variation och flexibilitet, med möjlighet att söka skydd från vinden, njuta av solen eller koppla av under tak.
Det är verkligen utsikten som är i fokus och att kunna ta del av den omgivande naturen har varit Tomas mål med utformningen. Genom att sträcka ut huset med stora fönster och takutsprång har platsen kunnat nyttjas maximalt. Något som skapar långa siktlinjer för den som befinner sig i huset.
– När man tar sig an ett sådant här projekt handlar det om att förstå beställarens behov. Hur lever dom, hur ska huset användas och hur många ska bo där. Sedan tar vi in området – ljuset, läget, naturen. Det är en spännande och fri process som tar vid i början, säger Tomas.
Den centrala delen i H-et består av mycket glas för att få en genomsikt. Stora fönsterpartier mot havet ger en fantastisk utsikt. Med skjutdörrarna finns det möjlighet att öppna upp eller stänga till, beroende på vädret.
Tomas Stringdahl, arkitekt
Stora glas för genomsikt
Mittdelen i huset har en stor och öppen yta, med fri sikt rakt igenom huset mellan de två stora uteplatserna. Kök, matplats och eldstad ligger i samma rum och här finns den fem meter långa murstocken. Den leder rakt igenom fönster och har en öppen spis även utomhus. Eldstaden blir en viktig rumsavdelare i detta stora utrymme som fungerar som husets hjärta.
– Den centrala delen i H-et består av mycket glas för att få en genomsikt. Stora fönsterpartier mot havet ger en fantastisk utsikt. Med skjutdörrarna finns det möjlighet att öppna upp eller stänga till, beroende på vädret. Men utsikten finns där alltid, säger Tomas.
Den ena benet mot norr rymmer garage, teknik, entré, gym och poolavdelning. Det södra benet i H-formen innehåller tre stora sovrum och ett master bedroom, bibliotek och arbetsrum.
En stor del av huset består av glas, där breda skjutdörrar och stora fasta glaspartier suddar ut gränsen mellan ute och inne.
– I arbetet med utformningen diskuterades hur stora glaspartier som är möjliga och vilka typer av profiler som kunde användas. Även färgsättning och ytstruktur i förhållande till fasadens skiffer togs i beaktade. När det handlar om så stora fönster som vi ser i huset krävs det en duktig partner som har gjort det förr. Vissa glaspartier väger över ett halvt ton och då lyfter stora kranar det på plats. Det ställer höga krav på den som monterar, säger Tomas.
Hållbara material
Husets fasad kombinerar skiffer, betong och ek på ett harmoniskt sätt. Eken används där taket skjuter ut, medan skiffer klär övriga väggar. Taket är täckt med bandtäckt plåt, vilket tillsammans med de andra materialen är noggrant utvalt för att tåla det tuffa kustnära klimatet. Vid entrén möter en utskjutande, platsgjuten betongvägg, där en pivotdörr med ekribbor leder in i huset.
– Hållbarhet i det här projektet har handlat om att få en tidlös design som lever länge där materialen inte behöver bytas ut. När jag kommer in i huset, nu när allt är klart, kan jag känna ett lugn genom färgsättning och material. Trots att det är ett stort hus får jag en känsla av att det är ett sommarboende med fokus på avkoppling, säger Tomas.
Arkitekt:
Tomas Stringdahl, Stringdahl design
Byggår:
2023-2024
Produkter från Schüco:
Dörrar och fönster AWS 75.SI
Skjutdörrar ASE 80 LC
Glasfasad FWS 50
Kulör på aluminiumprofiler:
Sable Noir 100
Glas:
3-glas med ett u-värde på 0,6
Fotograf:
Björn Sige