
På en naturskön tomt i Lerum har familjen Ågren Lidström förverkligat idén om ett naturhus. Med en strävan att ge minimala avtryck på miljön har utgångspunkten varit energismarta lösningar och genomtänkta materialval med hänsyn till hållbarhet.
Ett skyddande klimatskal i form av ett växthus där ett automatiskt bevattnings- och kretsloppssystem återför vatten och näring till växterna, sätter prägeln på hela huset.
– Alla delar i huset har valts med omsorg vad gäller miljöpåverkan, hållbarhet och återvinning. Allt för att skapa ett boende som under sin långa livstid ska kunna ge generationer möjlighet att ge tillbaka mer till naturen än vad de tar ut från den, säger Johan som bor där med sambo och tre barn.
Villa Torpadal består av en bostadsdel och en funktionsdel som binds ihop med en glasad länk. Med en dörr i glas och ett fast fönster skapas ett vackert djup för besökaren och en närhet till naturen.

Alla delar i huset har valts med omsorg vad gäller
miljöpåverkan, hållbarhet och återvinning.
JOHAN
Väljer du att gå till vänster in i funktiondelen har du en stor hall med avhängningsyta och sittbänk, badrum, tvättrum och förråd. Väljer du i stället att ta till höger kommer du in i bostadsdelen som öppnar upp sig i ett kombinerat kök och vardagsrum där växthuset tornar upp sig och skapar ett fantastiskt ljus inomhus.
Växthuset är byggt över en del av huset och gör det möjligt att nyttja ett kretsloppssystem och få ett behagligt odlingsklimat året runt. Ingången till växthuset består av en skjutdörr i fyra dörrblad som, när du öppnar den fullt, skapar en elva meter bred öppning. Genom att den nedre karmen är ingjuten i plattan skapas en sömlös övergång mellan boendedel och växthus.


En detalj som återkommer i flera av husets delar är så kallad steppade hörn. Här möts glas mot glas utan karm för att skapa en nära övergång mellan inomhus och utomhus. Dessutom är glaset monterat i träkonstruktionen, utan att karm används, för att synliggöra skogen och den gröna omgivningen runt huset än mer.
Alla glas i huset är i tre skikt, så kallat 3-glas. Med tre glasskivor skapas separata varmkanter och därmed betydligt bättre isoleringsförmåga jämfört med 2-glas. Förutom att det är energieffektivt minskar mängden värme från solljus, vilket bidrar till att minimera risken att det blir för varmt inomhus under soliga dagar.
Arkitekt: Margareta Diedrichs, PG Hillinge, Carl Hillinge, Henrik Fogelklou
Byggår: 2021
Produkter från Schüco:
Skjutparti ASE 80.HI
Fasta fönster AWS 70.HI
Dörrar ADS 90.SI
Öppningsbara fönster AWS 90.SI
Glas: 3-glas med u-värde på 0,6
Fotograf: Krister Engström
