28
En tidlös byggnad med hållbara materialval
Från Götaplatsen i centrala Göteborg leder den gröna passagen Fågelsången till Renströmsparken, en välbevarad oas från 1920-talet med rhododendron, hängpilar och näckrosor. Runt parken ligger Lorensbergs villastad där har vi på uppdrag av Hökerum Bygg arbetat med projektering, planering och uppförande av samtliga glas- och aluminiumlösningar på det exklusiva flerbostadshuset Villa Lorensberg.
Inspirerat av omgivningen
Med värdeord som sinnligt, välkomponerat, nära, nordiskt ljus och intuitivt har Inobi som ansvarig arkitektbyrå gestaltat ett vackert flerbostadshus med åtta lägenheter, i en lugn fristad ett stenkast från staden puls. Utgångspunkten har varit att Villa Lorensberg ska passa väl in i platsen och samtidigt ha en egen karaktär. Huset är tänkt att vara tidlöst samtidigt som det är inspirerat av omgivningens skala och karaktär.
Vi har lagt stor vikt vid att få mönstren på fasadens metalldelar att framträda och integrera dem med Schüco-systemet.
Haldur Rohtla, arkitekt
– Vi är mycket stolta över att ha skapat ett hus med en helhetskänsla. Villa Lorensberg har en konsekvent design, där vi använt arkitektoniska grepp från den period som inspirerade oss – en kreativ tid då klassisk arkitektur mötte tidig modernism. Vi har fokuserat på att leda ljus genom rum, vara omsorgsfulla i designen av detaljer och säkerställa att varje aspekt av huset har en egen karaktär, säger Anna Nyborg, arkitekt och VD på Inobi.
Speciellt projekt
Ulf Lunnebjer är projektledare på Hökerum Bygg och den som lett arbetet från deras håll.
– Villa Lorensberg är ett väldigt speciellt projekt för oss. En exklusiv adress mitt i de centrala delarna av Göteborg där byggnaden är modern, men ändå smälter in fantastiskt fint i den omkringliggande miljön. Samarbetet med Inobi och Alufront fungerade väldigt bra och vi tog oss fram på ett fint sätt genom projektet, säger Ulf.
Fasad med djup och skuggspel
Idéerna som legat till grund för gestaltningen har fokuserat på att skapa en palett med ett urval av material som är karakteristiska för området, bestående av tegel, natursten och kopparplåt. Med tegel och natursten var det enkelt, men att få alla övriga smådetaljer i ett och samma material var en större utmaning.
Haldur Rohtla, en av arkitekterna som varit delaktiga i projektet, berättar att i ett tidigt skede vid skissbordet skapades ett stort burspråk som skulle se ut som kopparplåt, kompletterat med fönsterband.
– När vi fick uppdraget ställdes vi inför utmaningen att få till fönster, glaspartier och en rad övriga detaljer så som burspråk, balkongkanter och takfot utförda med samma ytskikt. Vi bestämde oss för att använda aluminium med en kopparanodiserad yta, där samma kopparanodisering var enkelt att integrera i en rad olika detaljer, säger Haldur.
För att integrera hela burskåpet i ett system utan krångliga övergångar föreslog arkitekterna Schüco, vilket också blev valet. En viktig aspekt här var att skapa en djupverkan och på så vis ge fasaden mera liv och karaktär än en slät yta. Genom att använda profilerade täcklock med flänsar fick burskåpet en starkare karaktär och gav fasaden ett djup och skuggspel.
Aluminium möter trä
– Till insidan av alla fönster- och skjutpartier valde vi svagt vitpigmenterad ek, vilket ger en varm och naturlig känsla, medan utsidan kläddes i aluminium för dess hållbarhet och låga underhållsbehov. Detta val gjordes för att förena det bästa av två världar – estetik och funktionalitet, säger Haldur.
Träprofiler levererades till Alufront och sattes ihop med aluminiumprofilerna innan de monterades på plats.
För att säkerställa hållbarheten, och samtidigt bevara estetikens integritet, har all aluminium anodiserats. Genom att oxidera aluminium bildas ett starkt ytskikt som är hårt, isolerande och skyddar mot korrosion. Haldur förklarar att detaljerna var en central del i gestaltningen.
– Vi har lagt stor vikt vid att få mönstren på fasadens metalldelar att framträda och integrera dem med Schüco-systemet. Mönstret är präglat i plåten i de täta fyllningarna, så att det skapas en relief. Efter flera provningar och justeringar, där Thomas från Alufront spelat en nyckelroll, lyckades vi hitta rätt kulör och finish för aluminiumet som efterliknade koppar, säger Haldur.
Egen karaktär
Anna Nyborg har också tagit fram det interiöra konceptet och även här har värdeorden legat till grund för gestaltningen. Glasade dörrar med tunna karmar släpper in ljus genom hela huset, och tack vare linjeglas som hindrar insyn bevaras integriteten. Från de stora glaspartierna till de minsta detaljerna i plåten har varje del utformats för att skapa en tidlös och harmonisk helhet med nordiskt ljus.
– Vi har med omsorg till kringliggande miljö velat skapa ett hus som samtidigt har en egen karaktär. Intentionen med Villa Lorensberg är att den inte ska kopplas till en specifik tidsepok utan smälta in och kännas som att det alltid har funnits där, avslutar Anna.
Arkitekt:
Inobi; Fredrik Rosenhall, Haldur Rohtla, Erik Järkil, Anna Nyborg och Anna Wrener
Byggår:
2022-2023
Produkter från Schüco:
Fasad FWS 50
Skjutpartier ASE 80 LC
Dörrar och fönster AWS75 Si
Kulör:
Alumet Alucopper02, Brushed, en anodisering som ger kopparkulör
Ytskikt:
Insida trä, utsidan borstad och Alumet Alucopper02-aluminium
Fotograf:
Krister Engström